diumenge, 10 de juny del 2012

Densha, densha everywhere!

Cap de setmana i per tant toca fer algu diferent que sigui treballar. I aquest cap de setmana tocava un event important de veritat: Rail Expo Kyoto. I es que hi ha una cosa que m'agrada molt, el trens japonesos i les seves maquetes. I una exposició de maquetes de trens que es fes a Kyoto no m'ho podia perdre!
S'ha de dir que a Japó hi ha una autentica passió pels trens, no només els de alta velocitat sino qualsevol. El canvi d'un tipus de tren per un altre en les linies de tren japoneses provoca autèntic furor. Per comentar, fa poc un tipus de Shinkansen (tren bala) va fer el seu últim viatge i els bitllets per aquest trens estaven venuts des de feia mesos.
L'event esta organitzat per Volks. Alguns potser coneix la marca per les nines BJD o les dollfies que fan, pero el seu camp de "treball" és més ampli: es dediquen a la majoria de hobbies que pugi tenir un japonès: nines, figures de manga o videojocs, trens en miniatures, maquetes d'avions belics, etc.
Per tant, ahir, després d'esperar que pares de ploure una mica, vaig agafar la bicicleta i vaig anar a la botiga que té Volks a Kyoto que esta bastant lluny d'on visc, més o menys a una hora amb bicicleta. Em va costar una mica trobar el lloc perquè a simple vista sembla un edifici d'oficines com la resta que hi ha aprop, però al apropar-me vaig veure la marca de l'empresa.
A l'entrada del edifici hi ha una petita plaça que estava completament ocupada de maquetes i expositors de les empreses que dominen el negoci del trens i les maquetes de trens. Com he dit, els trens mouen gent i hi ha moltes empreses dedicades a les maquetes de trens o al merchandaising sobre ells. Per tant les empreses mostraven els seus nous models de trens, vies o edificis en miniatura. Bastant impresionant.








Conjunt de miniatures per maquetes de trens basats en les pel·lícules del estudi  Ghibli.
La botiga de Volks estava basada en 2 pisos: un dedicat a les miniatures de trens i un altre a la resta de hobbies en general, com pot ser el manga. És realment increïble la quantitat de coses relacionades amb els trens i amb les maquetes que hi ha. Hi ha varies revistes especialitzades i vídeos on es grava el recorregut dels trens.


Petita joia pels amants de la línia Yamanote de Tokyo:
un rellotge igual que els indicadors de la línia. I per només 200€!
Alguna de les moltes coses que vaig trobar a la botiga
relacionat amb el Anime de Ikoku meiro no croisée 

 Però la fira no acabava aquí. Tenien reservada una planta extra a sobre de tot del edifici dedicada a petits comerços i artesants. Hi havia gent que feia maquetes de trens amb només un tros de llautó pla, gent que personalitzava els vagons per fer-los més reals, aficionats a depen de quines línies o trens amb merchandaisng sobre aquest o gent que venia tiquets de tren antics. Es podien trobar parts de trens senceres a preus alarmants o mapes reals de les línies com els que surten a l'estació. El paradís pels amats dels trens.
I finalment, la part que me va agradar més a mi: un parell de grans maquetes amb una desena de trens en miniatura sobre elles on et deixaven controlar-les. I quant parlo de controlar-les no parlo de fer que avanci el tren o no, parlo de panells de control increïblement sofisticats amb pantalla! Pots "sentir" com es conduir un tren. Realment increïble.


Un nen conduint una dels trens en miniatura despres de que jo deixes de jugar.
Per fer més amena la fira, a l'entrada et repartien un full amb una especia de ginkama. En diferents parts de la botiga hi havien "amagats" parades de trens amb un segell que havies de marcar al full. Llavors podies participar en una rifa. Només em va tocar un paquet de clinex, que es el tipic premi de consolació a Japó.

Vaja va ser un dia productiu.


2 comentaris:

  1. M'alegro que hagi valgut la pena :D. A veure si al final acabes comprant una miniatura de tren xDD

    ResponElimina
  2. M'ho sembla a mi o a la última foto (la del nen conduïnt el tren) a la pantalla es veu la "vista del tren"? És a dir, hi ha una mini-càmara en el morro del tren i ho veus com si fóssis el conductor? Tela.
    He de dir que mi els trens no em diuen res, però he de dir que pel que veig a les fotos les maquetes i els trens estan molt aconsegits.
    Salutacions!

    ResponElimina