dimarts, 19 de juny del 2012

Kyogen, teatre còmic japonès

Els que hem segui en twitter ja sabreu que ahir vaig poder presenciar una classe de teatre Kyogen. L'associació KI-ZU-NA de la universitat de Kyoto, una associació d'intercanvi cultural, va fer una petita introducció a aquest estil de teatre. En concret a Japó existeixen 3 estils de teatre tradicional, el Kyogen, el i el Kabuki
A diferencia dels altres dos, que són més artístics, el kyogen és un estil de teatre fet per fer riure al públic. Tot i que cal puntualitzar que es per fer riure a la gent del segle XV i XVI, per tant el estil difereix molt del humor actual. Aquest teatre es feia normalment en els santuaris sintoistes on es solia tenir un escenari per les representacions. Aquest escenari per això es quadrat i obert en tots els costats per tant el public es posava en totes les direccions. D'aquí surten moltes de les característiques particulars d'aquest estil de teatre: no té gairebé cap objecte en el escenari, per tal de no entorpir la vista de les persones; els interpretes parlen d'una manera especial, molt forta i molt lentament (video despres), i els moviments són molt lents i marcats perquè tothom pugi seguir la escena. 

La introducció es feia en japonès i angles a la vegada. Un expert en Kyogen parlava sobre el tema i una persona del grup KI-ZU-NA traduïa al angles, el millor que podia. El expert combinava explicacions amb practica, que ajudava molt. Ens anava explicant coses com la entonació, la manca d'elements escènics o el us del ventall. 








Després d'una introducció d'uns 45 minuts, ens van interpretar 2 parts d'una obra popular. El grup de teatre estava format per 5 persones, però la interpretació va a anar a càrrec de 3. Us deixo una petita part de la interpretació.



Finalment va haver una part de pratica. Jo em vaig limitar a mirar a veure que feien els altres perque no estava segur d'entendre-ho tot xD


1 comentari:

  1. Ets un soso i un vergonyós, ja podries haver participat que t'ho haguessis passat bé.

    Molaria anar a veure una obra de teatre a Japó, ens ho podriem mirar a veure que trobem ^^

    ResponElimina